Teos ~~~ Title : Historian jännät naiset
Kirjailija ~~~ Author: Maria Petterson
Kustantaja ~~~ Publisher: Atena kustannus
Painovuosi ~~~ Printed in: 2020
Pitkästä aikaa kirja-arvio! Koska reissaamaan ei pääse eikä tapahtumia järjestetä, on ollut ainakin aikaa lukemiseen. Historian jännät naiset on varsin tuore kirja, se ilmestyi elokuussa 2020. Sen takana on Journalisti-lehden päätoimittajanakin tunnettu Maria Petterson. Hankin tämän kirjan ihan tuoreeltaan, mutta kouluhommat olivat pitäneet kiireisenä, ja pääsin aloittamaan tätä vasta vuodenvaihteessa. Ja pidin oikein kovin!
A book review, it's been time since I last wrote one! But since one can't travel now and all events are cancelled, there has, at least, been time to read. Historian jännät naiset (freely translated The interesting women of history) is a fairly new book, published in August 2020 and at the moment it's only available in Finnish (although I think it really should be translated!). Written by journalist and editor-in-chief of Journalisti newspaper Maria Petterson, Historian jännät naiset consists of dozens of short life stories of women who succeeded because of their talent and wits (but not necessary women who are "exemplary" and good role models - there are also stories of criminal life and even downright cruelty), from ancient Mesopotamia to the 21th century. Since the book is in Finnish only, I'll keep this English part short. All in all, a very interesting book, I truly liked it!
Kirja koostuu muutaman sivun mittaisista eri alojen naisten mini-elämäkerroista, joita on yhteensä lähes sata kappaletta. Vanhin elämäkerta on n. 2285 eaa syntyneen mesopotamialaisen Enheduanna-papittaren - hän on samalla maailman ensimmäinen nimeltä tunnettu kirjailija. Oli oikein mukavaa huomata miten paljon kirjassa oli edustettuna Euroopan lisäksi myös muiden mantereiden asukkaita. Ajallisesti naisia on kirjassa Enheduannan lisäksi antiikista 1900-lukuun. Painotus on varsin vahvasti 1700-luvusta eteenpäin, ja nuorimmat kirjaan päässeet naiset ovat menehtyneet vasta muutama vuosi sitten. Elossa olevia naisia ei kirjaan ole otettu.
Jännyys ei tarkoita tässä kirjassa esikuvallisuutta, pikemminkin oikeastaan oman tiensä löytämistä ja menestymistä älynsä ja kykyjensä takia, omilla ansioillaan. Joskus tämä on tarkoittanut myös suoranaista rikollisuutta ja julmuutta, joskus taas suoran toiminnan aktivismia keinoja kaihtamatta. Varsin usein, muttei välttämättä, kirjan jännät naiset ovat rikkoneet naisen rooliodotuksia ja astuneet ajankohta huomioon ottaen miehiselle tontille, mutta onpa mukana heitäkin, jotka ovat pysytelleet aikakautensa ja ympäristönsä hyväksymässä naisen roolissa ja toimineet mm. hyväntekijöinä ja oppilaitosten perustajina. Toisaalta miehiselle tontillekaan astuneet naiset eivät olleet toimineet täysin yksin, vaan heilläkin oli usein miespuoleinen tukija perheessä tai ystäväpiirissä, tai vaihtoehtoisesti naiset saivat tukea ja voimaa toisistaan. Monesti nainen oli myös toiminut työparin toisena puolena yhtäläisellä panoksella, mutta lopputulos on lopulta epäoikeudenmukaisesti laitettu vain miehen nimiin.
Teos on jaoteltu toiminnan alan mukaan; luvut ovat järjestyksessä nimeltään Tiedenaiset, Hallitsijat, Taiteilijat ja urheilijat, Aktivistit ja toisinajattelijat, Rikolliset ja väkivalta, Sotilaat ja vakoojat sekä viimeisenä Tutkimusmatkailijat ja seikkailijattaret. Teos käsittelee takakansitekstinsä mukaisesti naisia, joista ei historiantunnilla kuultu. Siksi monet kiistatta erittäin menestyneet ja kuuluisat naiset on tästä jätetty pois, ja mukana on kymmenittäin erittäin mielenkiintoisia mutta ainakin itselleni täysin tuntemattomia naisia, joiden elämä nivoutuu historian suuriin tapahtumiin. Ekä kuuluisimmat kirjan naisista ovat Helen Keller (1880-1968), kuurosokea kirjailija ja aktivisti, ja tanssija-laulaja Josephine Baker (1906-1975) ja viime vuonna elokuvan aiheeksikin päässyt fossiilitutkija Mary Anning (1799-1847). Suomalaisia naisia kirjassa ei ole, mutta Historian jännien naisten lopusta löytyy kokonainen kirjaluettelo aiheesta.
Formaattinsa puolesta kirja on mielestäni ehdottomasti parhaimmillaan pätkissä luettuna, sillä yksittäiset, irralliset elämäkerrat tuppasivat harmillisesti itselläni puuroutumaan keskenään, jos keskittyi lukemaan pitkiä aikoja kerrallaan. Tämän kirjan formaatti ei myöskään edellytä lukemistä perinteisesti alusta loppuun, onhan jokainen elämäkerta erillinen yksikkönsä ja yhden luvun sisälläkin elämäkerrat ovat ilmeisen satunnaisessa järjestyksessä. Vaikka totta puhuen nämä mielenkiintoiset elämäkerrat aiheuttivat itselleni melkein suklaalevy-ilmiön - vielä yksi pala!
No comments:
Post a Comment