Friday, 31 March 2017

Keskiaikaisia kynttilänjalkoja ja kattokruunuja Suomen museoissa ~~~ Medieval candlesticks and chandleries in Finnish museums

Melkoisen puhtaasti kuvapostaus tulossa! Havahduinpa nimittäin tuossa taannoin käynnillä Turun linnassa siihen, että siellä on esillä aivan valtava määrä keskiaikaisia kynttilänjalkoja. Valaistuksen järjestäminen on historianelävöittäjälle keskiajalla yksi niistä ikuisuusongelmista ja sen mieluusti tekisi ns. kunnolla. Oli siis ilo huomata että Suomestakin on aineistoa, ja vielä näin runsain määrin! Tiedot näistä kynttilänjaloista ovat aika vähäiset, mutta oletettavasti ne ovat kotoisin kirkoista -tiedot niistä ovat aika vähäiset, ajoituskun on aika laajalla skaalalla. Nämä kynttilänjalat ovat ehkä säilyneet juuri siksi että ovat rautaa, sillä oletettavasti ne ovat kirkoista, joiden arvokkaampi jalometalliomaisuus takavarikoitiin reformaation yhteydessä. Mitenkään kattava listaushan tämä ei sitten ole ja museoiden varastoissahan voi olla vaikka mitä, mutta muutamia näytteillä olevia esineitä siis tässä! Tämä täydentyy ehkä jossain vaiheessa, jos uusia löytöjä tulee vastaan.

Almost purely a photo post ahead! While visiting the Turku castle some days ago I realized that there were really quite many medieval candlesticks on display. When doing living medieval history, how to arrange the lighting is one of the key questions and one would gladly do it in a proper way. Therefore it was a joy to realize that when it comes to candlesticks, there is plenty of material from Finland too. It is assumed that the candlesticks are from churches, but fairly little anything else is known of them -even the dating is not very precise. They have maybe survived exactly because they are made of iron, the more valuable possessions of the church was confiscated during the reformation. This is by no means a full and complete list, and who knows what the museum storage rooms may hold, but these ones were readily on display! I may update this at some point, should I find more.

Turun Museokeskuksen kokoelmissa ~~~ From the collections of Turku museum centre

Nämä kynttilänjalat ovat näytteillä Turun Linnassa. Aivan tarkka ajoitus ei ole näillä tiedossa, mutta niitä oletetaan keskiaikaisiksi, 1400-tai 1500-luku. Ne on hankittu museon kokoelmiin melko varhaisessa vaiheessa, joten tiedot niistä ovat vähän vähäiset.

These candlesticks are on display at Turku Castle. The precise dating is unknown, but they're assumed medieval, 15th or 16th century. The museum has acquired them at an early stage of its history, so fairly little is known of them.

Esillä Nunnakappelissa, alkuperä tuntematon. ~~~ On display in the Nun's chapel, origin unknown
Esillä Nunnakappelissa, kotoisin Pyhämaalta. Korkeus säädettävissä! ~~~ On display in the Nun's chapel, from Pyhämaa. Height is adjustable!

Esillä Sturenkirkossa, alkuperä tuntematon. ~~~ On display in the Sture church, origin unknown.

Esillä Sturenkirkossa, alkuperä tuntematon ~~~ On display in the Sture church, origin unknown

Esillä Sturenkirkossa, alkuperä tuntematon. ~~~ On display in the Sture church, origin unknown

Esillä Sturenkirkossa, alkuperä tuntematon. ~~~~ On display in the Sture church, origin unknown

Esillä perusnäyttelyssä. Alkuperä ei mainittu. ~~~ On display in the basic display of the medieval castle. Origin not mentioned.


Museoviraston kokoelmista, esillä Hämeen linnasta
From the collections of the National bureau of antiquities, on display at Häme Castle
Akaan kirkosta ~~~ From Akaa church

Kansallismuseosta
From the National museum of Finland

Kansallismuseon keskiajan perusnäyttelyssä, kotoisin Kokemäeltä. ~~~ The basic exhibition of medieval Finland, from Kokemäki

No comments:

Post a Comment